Un spațiu de birouri primitor și care inspiră productivitate pentru toți angajații trebuie să ofere confort, cu ajutorul unui decor bine pus la punct. Covoarele ajută la delimitarea anumitor zone, la crearea unui efect inedit la nivel cromatic, dar sunt și necesare pentru protejarea pardoselii. Se știe că la nivelul fibrelor covoarelor pot să se dezvolte bacterii și se adună o cantitate însemnată de praf și murdărie. Astfel, curățarea regulată a covoarelor este necesară și pentru păstrarea igienei.
În special în contextul pandemiei cu coronavirus, fiecare responsabil al acestor aspecte de la birou trebuie să se concentreze pe o rutină eficientă de curățenie. Iată câteva reguli care ajută la curățarea covoarelor din spațiul de lucru și cum poate fi ușurat acest proces.
-
Ține cont de tipul de material
Deoarece covoarele fac parte din decorul general al unui birou, întreținerea acestora implică și păstrarea aspectului calitativ în timp. Materialele, de la haine, la accesorii, se deteriorează în urma spălărilor dese, folosirii produselor agresive sau a accesoriilor de curățat cu suprafețe dure. La fel de important de notat este faptul că, odată cu revenirea la sediu a angajaților, full-time sau hibrid este nevoie de o curățare a biroului efectuată mai des. Aceștia își vor dori să se simtă în siguranță la birou, iar protecția sanitară devine cel mai important aspect al vieții de zi cu zi. De ce să ții cont în funcție de materialul covoarelor:
Covoare din bumbac și vâscoză
O regulă generală aplicată tuturor tipurilor de covoare este aspirarea cât mai deasă a acestora. În cadrul clădirilor de birouri se recomandă aspirarea zilnică a acestora și curățarea imediat ce a fost vărsat un lichid sau o substanță pe suprafața lor. Covoarele din bumbac sunt mai subțiri, iar curățarea lor se poate efectua cu lavete umede și detergenți speciali. Evită folosirea unei cantități mari de apă sau înmuierea acestora. Aspirarea frecventă a covoarelor de acest tip ajută și la curățarea scamelor care se formează în timp.
Mocheta
Mochetele se regăsesc în majoritatea birourilor, deoarece în aceste spații se formează zilnic un trafic intens, iar materialul folosit pentru pardoseli trebuie să fie unul durabil și rezistent. Mochetele sunt fabricate din fire naturale, precum lâna, și fibre sintetice. Compoziția se împarte de obicei în 10%, respectiv 90% din materia de bază. Cele create pentru trafic intens oferă avantajul rezistenței în timp, dar dacă apar pete, acestea trebuie curățate imediat. Aspirarea zilnică este necesară, iar pentru curățarea în profunzime și igienizarea pardoselii, se recomandă apelarea la o firmă care oferă servicii profesionale de curățenie.
Covoare sintetice
Covoarele sintetice pot fi folosite într-un birou chiar și deasupra mochetei, pentru a oferi spațiului un aer mai prietenos. De asemenea, ele pot delimita zonele în care activează angajații, pentru a încuraja distanțarea fizică pe timp de pandemie. Covoarele cu fir scurt se curăță ușor cu ajutorul detergentului special sau chiar de vase. Pentru uscarea zonei curățate, în cazul apariției unei pete, tamponează ușor suprafața cu o lavetă uscată absorbantă. Curățarea chimică este recomandată pentru igienizarea în profunzime.
-
Curăță covoarele la timp
Atât în cazul locuințelor, cât și în cadrul spațiilor de birouri, curățarea în profunzime și igienizarea covoarelor este adesea amânată. De regulă, producătorii recomandă spălarea covoarelor o dată 12 sau 18 luni. În special în cazul locuințelor în care locuiesc și copii mici sau nou-născuți.
În cazul spațiilor de birouri, există un contact direct al pantofilor cu suprafața covoarelor, iar asta înseamnă mai multe bacterii, germeni și, automat, o expunere mai mare a angajaților la acestea. Sănătatea rămâne pe primul loc, dar nu uita că prin curățarea covoarelor te vei bucura de o atmosferă ambiantă plăcută în spațiul pe care angajații îl împart în cea mai mare parte din zi.
-
Acordă atenție culorilor și fibrelor
Indiferent că vrei să cureți o pată proaspătă sau să speli unul dintre covoarele din birou, trebuie să ții cont de felul în care reacționează materialul. Anumite țesături, precum fibrele naturale vopsite se pot decolora în urma procesului de îndepărtare a petelor. Poți testa pe o suprafață foarte mică acest lucru, iar dacă observi vreo schimbare de nuanță sau pattern, optează pentru curățare chimică pe viitor.
La fel de important este să alegi serviciile profesionale dacă ai mai multe covoare lucrate manual, care decorează spațiul. Acestea sunt, de regulă, cele mai sensibile la acest capitol, iar deteriorarea lor poate afecta întregul model și material.
-
Folosește aparatură de calitate
Curățarea covoarelor nu implică doar aplicarea tratamentelor precum detergenți sau alte lichide. În țesăturile acestora se pot dezvolta acarieni, care, mai apoi, influențează apariția alergiilor. Praful este, de asemenea, un factor care afectează în mod special persoanele sensibile și alergice. Pentru a curăța în profunzime fibrele covoarelor vei avea nevoie de ustensilele potrivite.
Aspiratoarele puternice, profesionale, sunt recomandate pentru spații mari de birouri, dar într-o companie mai mică poți folosi aspiratoare cu sisteme de filtrare prin apă, sau verticale fără fir. De asemenea, cele cu posibilitate de aspirare atât uscată, cât și umedă, ajută la rezolvarea incidentelor care pot păta covoarele sau alte suprafețe din birou.
Soluțiile există, dar într-un spațiu de birouri populat, cu trafic intens, igienizarea covoarelor poate fi lăsată pe mâna experților. Află mai multe despre serviciile de care te poți bucura, pentru un mediu de lucru sigur și o curățenie generală efectuată profesionist!