persoana curatand oglinda

Cum influențează dezordinea de pe birou comportamentul tău

Oamenii care păstrează ordinea pe birou reușesc să ducă la bun sfârșit mult mai multe sarcini în cursul unei zile de muncă și, mai mult, au un stil de viață mai sănătos, conform unui nou studiu.

Oamenii de știință de la Universitatea din Minnesota, SUA, au vrut să afle cât de mult influențează, de fapt, viața oamenilor un birou dezordonat. Așadar, ei au conceput o serie de experimente în care voluntarii erau puși să lucreze la un birou dezordonat sau la unul curat pentru a le observa comportamentul, notează „Time“. Într-unul dintre experimente, participanții trebuiau să rezolve sarcini dificile și apoi, la plecare, să aleagă între un baton de ciocolată și un măr.

Un alt experiment îi punea să inventeze noi utilizări pentru o minge de ping-pong. În al treilea experiment, trebuiau să analizeze un meniu și să aleagă ce vor ca supliment de vitamine în „smoothie“ (băutură făcută din fructe pasate în care se adaugă lapte, iaurt și chiar înghețată pe timpul verii), ceva clasic sau ceva nou. Rezultatele experimentelor sugerează că ordinea de pe birou este, într-adevăr, importantă: cei care au lucrat la un birou ordonat au fost de două ori mai dispuși să aleagă mărul din primul experiment decât cei care au avut parte de un birou dezordonat. Mediul de lucru pare să insufle mai multă disciplină, sau măcar o alegere mai sănătoasă. Cei care au lucrat la un birou dezordonat în experimentul cu mingea de ping-pong au fost, însă, mai creativi decât cei de la birourile curate.

Autorii studiului susțin că un birou dezordonat favorizează creativitatea și inovația. Acest lucru este susținut și de rezultatele celui de-al treilea experiment, în care „dezordonații“ au ales inovația, „noul“ în suplimentele de vitamine alese, în timp ce „ordonații“ au rămas la variantele clasice. Cu siguranță că există oameni care trebuie să-și țină biroul în ordine, cum ar fi șefii de securitate. Și mai sunt și cei pentru care nu contează ordinea și disciplina, deoarece compensează prin creativitate, conchid specialiștii în științe comportamentale de la Universitatea din Minnesota.